איך מזהים עיכוב התפתחותי אצל ילדים ותינוקות? ומה זה בכלל עיכוב התפתחותי? יש לא מעט שאלות שעולות אצל הורים צעירים, וגם אצל לא מעט הורים ותיקים, שנתקלים בבעיה בפעם הראשונה.
חשוב להכיר כי כאשר מדברים על עיכוב התפתחותי, לא מדברים על בעיה אחת ספציפית אלא על מגוון רחב מאוד של הפרעות תנועה.
ההפרעות יכולות להיות קלות ובעלות משמעות קלינית יחסית נמוכה, ועד בעיות של הפרעות תנועה מאוד מאוד קשות.
כשיש ספק אין ספק
אם ההורה מבחין כי ישנה בעיה חשוב מאד לטפל בה. ניתן לפנות למספר גורמים ראשוניים כמו טיפת חלב, רופא ילדים או פיזיותרפיסטים.
אנשי המקצוע האלו יוכלו לתת חוות דעת ראשונית על ידי בדיקה שהם יבצעו בפעוט, ויוכלו להמליץ להורים המודאגים מה צריך להיות המשך הטיפול.
לפעמים סדרת טיפולי פיזיותרפיה בתינוק עם עיכוב התפתחותי קל תספיק בהחלט והילד יתקדם עד שידביק את הפער.
אבל אם מבצעים סדרת טיפולים ולא רואים שיפור, מומלץ מאוד לפנות לנוירולוג ילדים שיראה את הילד ויעשה בדיקה מקיפה יותר.
לכן אם לכם ההורים יש חשד קל שבקלים שמשהו אינו כשורה עם הילד שלכם, אל תהססו ותפנו לעזרה מקצועית.
ההורים הם המרכיב החשוב ביותר באבחנה ובטיפול הילד
ככל שמקדימים לאבחן עיכוב התפתחותי אצל ילד, כך חלון ההזדמנויות לטפל בו הוא ארוך יותר ועל כן יעיל יותר.
הורים שמפנים את הילד שלהם לטיפול ומקפידים כי הוא יקבל את כל מה שהוא צריך ואף יתרגלו איתו בבית, יקדמו את הילד שלהם מהר יותר לעבר המטרה.
לעומת זאת הורים שיהיו פחות אסרטיביים, וזה יכול לקרות לכל הורה בגלל התמודדויות שונות ונוספות עם החיים, לילד שלהם יהיה קשה יותר להתקדם ולהתמודד עם הבעיה ממנה הוא סובל.
לכן אם יש הורים שרוצים מאוד לקדם את הילד שלהם ומרגישים כי אין להם את הכוחות או היכולת, לא להתבייש לבקש עזרה מהסבתא, מהדודה או מחברה טובה, שייקחו את המושכות לידיים שלהם ויעזרו.
ילדים הם חסרי ישע ואם ההורים שלהם לא ידאגו לרווחתם, רוב הפעמים לא יהיה מישהו אחר שידאג. טיפול מוקדם בעיכוב התפתחותי יסייע בחיים איכותיים יותר לילד המעוכב, בעתיד.
מתי כדאי לפנות לנוירולוג ילדים מומחה?
נוירולוג ילדים מומחה הוא בדרך כלל התחנה האחרונה שמגיעים אליה כשאר חושדים שישנה הפרעה בתנועות הילד ועיכוב התפתחותי.
לפני שמגיעים לרופא כאמור, יש לא מעט אנשי מקצוע שיכולים לסייע בדרך כגון פיזיותרפיסטים, רופאי התפתחות של טיפת חלב, מטפלים בתנועה ועוד.
לנוירולוג הילדים מגיעים כאשר שום טיפול אחר לא עוזר ולא רואים שינוי והתקדמות. את ההפניה לנוירולוג מקבלים בדרך כלל מרופא מומחה או שההורים עצמם קובעים תור ישירות מול הנוירולוג ומשלמים באופן פרטי.
הנוירולוג מבצע בדיקה מקיפה ועמוקה עוד יותר מהמטפלים המקצועיים, ויכול לתת אבחנה מקצועית וצפי התקדמות של הילד.
אבל גם אם קיבלתם אבחנה כי הילד לא יוכל לעשות דבר מה, בתור ההורים שלו אתם צריכים להאמין בו ולהציב מטרות ריאליות אבל גבוהות כדי שתמיד יהיה לילד שלכם לאן לשאוף ושהוא אף פעם לא יתייאש.
צילום: pixabay