איש מקצוע הגיע לביתכם, הוא מבצע את עבודתו בנאמנות, אך ברגע שאתם מתכוונים לשלם כנגד חשבונית – הוא מציע לכם הנחה אטרקטיבית ובתמורה לא תהיה עדות לכך שהעבודה התבצעה. אתם תיהנו מהשירות ומההנחה והוא מכסף מזומן ביד. הבעיה היא שעבודה בשחור, כלומר בעבור כסף שאינו מדווח לרשויות המס, היא עבירה על החוק.
כחמישית מהפעילות הכלכלית במדינת ישראל מבוצעת בשחור. דהיינו: הכספים אינם מדווחים. ההשלכות של עבודה בשחור פוגעות בחברה ובעתיד הכלכלי של המדינה – המס אינו מתחלק באופן שווה בין התושבים ונטל המס נופל על כתפיהם של שומרי החוק המפיקים חשבוניות וקבלות ומשלמים מס כנדרש. עבודה בשחור נקשרת גם לפעילות לא חוקית כמו הלבנת הון למימון סמים, טרור ועוד.
הסוף לעבודה בשחור?
ועדת לוקר אשר דנה בעבודה בשחור והשלכותיה הכינה את הקרקע לקראת חוק המזומן אשר נכנס לתוקפו ב-1 בינואר. חוק זה למעשה מטיל סדרת הגבלות על השימוש במזומן כאשר מטרת העל של החוק היא שתהיה בקרה על כספים שעוברים וכך יהיה קל יותר לפקח ולדרוש מס ממקבלי הכספים. הסיבה להגבלות היא שמזומן נחשב למקור כספי אנונימי, כלומר קשה מאוד לאתר את המקור שלו ואת המשתמשים בו. פועל יוצא של החוק הוא שיגדל השימוש באמצעי תשלום הניתנים לפיקוח ובקרה כמו למשל, המחאות בנקאיות, העברת בנקאיות, שימוש בכרטיסי אשראי וגם שימוש באמצעים אלקטרוניים כמו למשל -פייפאל או אפליקציות שונות או העברות אינטרנטיות למיניהן. עסקאות עליהן משלמים באמצעים אלה הן עסקאות מתועדות, כך שניתן לחשב בצורה מדויקת כמה מס לגבות על כל עסקה ומי לקח חלק באותה עסקה.
מה קובע חוק המזומן ואילו הגבלות עתידות לצמצם עבודה בשחור?
חשוב להיות ערים למגבלות שנקבעו לפי החוק כאשר יש הפרדה בהתייחסות בחוק לעסקאות שמתקיימות בין עוסקים ובין אנשים פרטיים וכך בין בני משפחה.
בעסקאות עם עוסק בשווי מעל 11,000 ₪ ניתן יהיה לשלם במזומן רק כ-10% ממחיר העסקה או 11,000 ₪, הנמוך ביניהם. בעסקאות בין פרטיים מעל 50,000 ₪ ניתן לשלם במזומן כ-10% ממחיר העסקה או 50,000 ₪, לפני הנמוך בהם.
כמו כן, החוק מציב מגבלה בנוגע לצ'ק פתוח. למעשה, חל איסור מוחלט על שימוש בצ'ק פתוח (שאינו מציין מחיר עסקה) למעט בעסקה בין אנשים פרטיים בסכום של עד 5,000 ₪ כאשר קיימת אופציה להסב צ'ק רק אם בגב הצ'ק צוינו פרטים מזהים. אבל גם במקרה זה, לפי החוק, יש אפשרות לבצע הסבה חד פעמית בסך של 10,000 ₪ ומעלה.
זהירות, קנס כספי כבד ומיצוי הדין עם העבריינים
החוק קבע גם סנקציות ברורות לגבי מי שיעבור על החוק ויעשה שימוש במזומן לא לפי מגבלות החוק. עליו, שיעור העיצום נקבע על פי סכום ההפרה. כך למשל, אם סכום ההפרה של שימוש במזומן הוא עד 25,000 ₪ הרי ששיעור העיצוב יהיה כ-15% מסכום ההפרה. הסנקציות נעות בין קנס כספי כבד לריצוי מאסר בפועל.
מחוקקי החוק שואפים לשים סוף או לפחות לתחום גבולות לעבודה בשחור. אם אתם מעוניינים להימנע מעבירה על החוק ורוצים להבין בדיוק מהן האופציות העומדות לרשותכם בהעברות כספים או דיווח רטרואקטיבי על הכנסות שלא דווחו, קיימת אופציה של גילוי ברצון במסגרתה תוכלו לשלם קנס ולהימנע מרישום פלילי נגדכם לפי מגבלות רשות המיסים. בכל מקרה, כדאי לפנות לעו"ד מומחה במיסים כדי לקבל ייעוץ מקיף, הכוונה וליווי בתהליכים שקשורים למיסים ולפעילות עסקית לאור חוק המזומן.