לכולנו יש דברים שעשינו בחיים ולאחר מכן הצטערנו. זה טבעי ונורמלי, ובעוד שאין סיבה לכעוס או להתעצבן על כך, כן כדאי ללמוד ולגדול ממעשים אלו, ולכל הפחות לצאת חכמים יותר. בעוד שמעשים רבים אכן לא ניתן לשנות, דווקא צוואה הדדית זה משהו בר תיקון, ואפילו בר ביטול. אם אתם חושבים על ביטול צוואה הדדית, חשוב שתקראו את המאמר הזה.
לפני שנסביר אודות הביטול, בכל זאת נקדיש מספר מילים על הקונספט עצמו, לטובת אלו מכם ששוקלים לבצע צוואה הדדית, ורוצים, בין היתר, לדעת מה זה אומר לבטל אותה.
לפני ביטול צוואה הדדית – מה זה בכלל אומר?
צוואה הדדית היא צוואה שמסתמכת על צוואה אחרת, כלומר הדדית. דוגמא לכך היא צוואה של בן זוג שבעצם מותאמת לצוואה של בת הזוג שלו, כמו במקרים בהם הצוואה מגדירה את האישה ליורשת של הבעל, וירושה מקבילה בה מוגדר הבעל כיורש של האישה. הם יורשים זה את זה, ולכן הצוואה היא הדדית.
אחת הסיבות העיקריות, ולא היחידה, בגינה בוחרים זוגות רבים לחתום על צוואה הדדית היא שמירה על בן או בת הזוג. דוגמא קלאסית למצבים שכאלו היא כאשר הירושה כוללת את דירת המגורים בה חיים בני הזוג. במידה ואחד מבני הזוג ילך לעולמו, והדירה תעבור לחזקת בן הזוג הנותר וגם לילדיו, הרי שהילדים או היורשים הנוספים עלולים לדרוש את מכירת הדירה לצורך חלוקת הכספים. במקרה כזה עלולים להיווצר גם סכסוכים וריבים, וגם מצב בו בן או בת הזוג הנותרים יאלצו לעזוב את מקום מגוריהם, לעיתים בגיל מבוגר.
כדי למנוע מצבים לא נעימים אלו, ניתן להגדיר בצוואה הדדית כי הדירה, אל כל הירושה כולה, עוברים לחזקת בן או בת הזוג, ורק לאחר לכתם תמשיך הירושה הלאה לילדים, שיעשו עם העיזבון כראות עיניהם. את הצוואה ההדדית יש לבצע כמו כל צוואה אחרת, וגם הפקדתה נעשית באותה הצורה כמו כל ירושה, בין אם היא בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף.
וכעת לגבי ביטול צוואות הדדיות
כאשר שני בני הזוג עודם בחיים, ביטול צוואה הדדית היא לרוב פשוטה עד מאוד. במקרה זה הביטול בסה"כ דורש שליחת הודעה רשמית בכתב על ביטול הצוואה. זה נכון גם לגבי ביצוע שינויים בצוואה ההדדית. כמובן שהסיטואציה מורכבת יותר כאשר אחד מבני הזוג כבר הלך לעולמו, שהרי הצוואה שנעשתה ביחד היא מסמך מחייב חוקית ומשפטית, ולא ניתן סתם כך לבטלה.
מקרים מורכבים נוספים כוללים מצבים בהם ישנה הידרדרות קוגניטיבית או קושי בריאותי אחר המערער או מונע את ההסכמה ההדדית לביצוע שינויים או ביטול הצוואה ההדדית. בכל מקרה, פשוט או מורכב, הפניה לעו"ד המתמחה בצוואות הדדיות היא הצעד הנכון והנבון.